Отворена изложба радова чланова породица несталих

12.05.2023

У Официрском дому у Нишу отворена је изложба радова чланова породица несталих лица под називом „НЕИЗБРИСИВ ТРЕНУТАК У ВРЕМЕНУ“.

Изложба представља завршни део пројекта Међународног комитета Црвеног крста - Регионалне делегације у Београду и Црвеног крста Ниш под називом „Пружање психолошке и психосоцијалне подршке породицама несталих лица и меморијализација".

Осликани сатови симболизују тешко бреме чекања и својом садржајношћу и лепотом илуструју вредности везане за људско достојанство, идентитет и сећање.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић рекао је да се ради о веома значајном пројекту којим се покушава велика туга и патња породица ублажи, до сазнавања коначне судбине њихових ближњих. Истакао је да су породице биле веома активне.

„Имали смо процес којим смо на људски начин прилазили породицама и стицали њихово поверење да бисмо њихове душе отворили да би нам на овај начин кроз уметнички исказ приказали ону патњу, оно сећање на оне који сада нису са нама“, рекао је Миладиновић.

Миљана Митровић сат је посветила оцу Милораду Поповићу о којем нема никавих информација од када је нестао 31. августа 1999. године када је ишао да обиђе своје родитеље.

„Од великог је значаја култура сећања. Тема изложбе јесу позитивна сећања на нестала лица тако да је ова изложба од великог значаја за нас“, испричала је Миљана.

Биљана Здравковић из Међународног комитета Црвеног крста изразила је захвалност свима који су помогли да се изложба реализује – од породица несталих до партнера из Црвеног крста Ниш, који су уложили огроман напор да би изложба постала стварност.

Присутнима се обратила и председница Црвеног крста Ниш Анита Петковић која је истакла да је сећање важан део процеса исцељења.

У име Града Ниша обратила се заменица градоначелнице Душица Давидовић која је исказала дубоко поштовање члановима породицама несталих који су смогли снаге да поделе своја сећања на тренутке са својим најмилијима.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић нагласио је да се на простору бивше Југославије још 9.800 води као нестало и да је највећи део са простора Косова и Метохије.

Пројекат је реализован и у Крагујевцу, Новом Саду и Београду.

Изложба у Официрском дому у Нишу траје до 17. маја.

Још вести >>>