Црвени крст Ниш на вежби "Систем 2021"

08.11.2021

Црвени крст Ниш показао је своју спремност и увежбаност на оперативно-тактичкој вежби субјеката и система заштите и спасавања „Систем 2021". На полигонима је учествовало 12 припадника јединице за деловање у несрећама и 16 волонтера маркираната. Екипе Црвеног крста приказале су способност да реагују у случају елементарних непогода и техничко-технолошке несреће - збрињавање и евакуација становништва из угроженог подручја, прва помоћ повређенима, евидентирање и тријажа, психосоцијална подршка.

Вежба која је одржана у Нишу је укључивала спасавање грађана из објекта који се урушио у земљотресу, евакуацију путника из авиона који је слетео ван писте и гашење пожара на аеродрому и складишту нафте, превентивну евакуацију радника у Радној зони „Север“, узбуњивање становништва, заустављање цурења опасног гаса.

Вежба је изведена укупно на 50 локација у 24 града и 26 општина на територији Републике Србије уз учешће око 8.000 припадника војске, МУП-а, Црвеног крста, Ватрогасног савеза Србије, Горске службе спасавања, субјеката и снага јединица локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

Још вести >>>