Odmarališta

 

Na obroncima Suve Planine, 6 km od magistralnog puta Niš-Sofija, na teritoriji opštine Bela Palanka, u Divljani – nalazi se odmaralište Crvenog Krsta "Gaj". Za manje od sat vremena vožnje od Niša, na preko 460 metara nadmorske visine, odmaralište se nalazi u lepoj planinskoj šumi. Četinarska šuma, koja okružuje objekat, uz sportske terene za rukomet, košarku, odbojku i mali fudbal, pruža mogućnost rekreativnog, ali i profesionalnog sportskog turizma. 


U neposrednoj blizini objekta nalazi se manastir Svetog Dimitrija, kao i više vekova star zavetni hrast. U širem okruženju se nalaze i manastiri iz 14 veka, Svetog Đorđa u Temskoj i Svetog Jovana Bogoslova u Poganovu, kao i manastir Uspenja Presvete Bogorodice kod Sukova, koji datira iz 19. veka.

Svoj sadašnji izgled, odmaralište je poprimilo u zimu 2004/2005, kada je detaljno renovirano. Dvospratna zgrada raspolaže sa 15 četvorokrevetnih soba, od kojih svaka ima kupatilo, sopstvenim sistemom za centralno grejanje i toplu vodu.

 

Prirodnost i sklad koji okružuje objekat, oseća se i u prostorijama odmarališta. Prijatne trenutke možete da provedete u delu zimske trpezarije sa kaminom kao i u mini baru na spratu.

 

Biblioteka sa TV salom upotpuniće prijatan boravak naših gostiju. Odmaralište "Gaj" pruža odlične uslove za boravak, odmor i rad učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, polaznika seminara, kurseva i radionica, sportskih ekipa, pojedinačnih ili grupnih boravaka, omladinskih kampova.

 

Odmaralište raspolaže kompjuterskom salom, sa pristupom Internetu i multimedijalnim projektorom. Gostima je takođe na raspolaganju i učionica pogodna za izvođenje nastave i za održavanje sastanaka. U prizemlju zgrade, postoji i natkrivena terasa koja u periodu od kasnog proleća do jeseni može, pored letnje trpezarije, da se koristi i kao učionica.