„Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“

31.01.2020

U prostorijama Crvenog krsta Niš održana je tribina povodom 31. januara Nacionalnog dana bez duvana.

 O štetnosti upotrebe duvana govorio je dr Goran Janković iz Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Niš, koji je istakao da je situacija u našoj zemlji alarmantna, posebno kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva. Gotovo polovina stanovništva aktivno puši i takva je slika i na području Nišavskog okruga.

“Patologija pušačke navike odslikava pravo stanje epidemiološke i socio-medicinske statističke slike problema koji treba da se posmatra u okviru šire slike problema aerozagađenja” - upozorio je dr Janković.

Dr Janković kaže da već u uzrastu 13-15 godina ima osoba koje nisu prvi put došle u kontakt sa cigaretom, već su pušači. On je takođe upozorio da je zastupljenost pasivnog pušenja u Srbiji enormno velika.

“Ne treba se bacati kamenjem na one koji konzumiraju cigarete, treba im pomoći da se oslobode te loše navike, da se izleče” - rekao je dr Janković.

Tribina je bila posvećena prvenstveno mladima, pa su, između ostalih, prisustvovali i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu.

Jedna od njih je i studentkinja psihologije Ana Cvetanov, koja smatra da je duvanski dim jedan od velikih problema u savremenom društvu i da je najvažnije preventivno delovati.

Ove godine, Nacionalni dan bez duvana obeležava se pod sloganom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“. Posebno se naglašava značaj zaštite mladih od upotrebe duvana  i ukazuje na nove izazove u vezi sa duvanom sa kojima se mladi susreću.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>