141. Rođendan Crvenog krsta Niš

21.01.2019

Crveni krst Niš obeležio je 141 godinu rada promocijom filma koji su napravili učenici OŠ „Bubanjski heroji“, uz pomoć profesora istorije Đorđa Bojanića i veroučitelja Dejana Jovanovića. Đaci su ovim 15-minutnim filmom prikazali istorijat Crvenog krsta od samog osnivanja do izazova pred kojima su se našli u vreme ratova devedesetih godina 20. veka.

Jedan od članova đačkog tima Vidak Vidaković, sada već srednjoškolac, kaže da je film o Crvenom krstu četvrti dokumentarni film koji su snimili dok su bili u osmom razredu.

“Tokom snimanja obišli smo brojne autentične lokacije u Nišu, na koje kao učenici do sada nismo obraćali posebnu pažnju. Saznali smo mnoge informacije, a posebno su nam inspirativne priče o tome koliko je i na koje načine Crveni krst pomagao ljudima tokom više od 140 godina postojanja”, izjavio je Vidaković.

U Crvenog krstu Niš kažu da je promocija filma grupe mladih autora je prilika da se promoviše volonterizam, koji je pokretačka snaga te organizacije.

“Promocija filma je rezultat dugogodišnje saradnje sa ovom školom. Film prikazuje istoriju Crvenog krsta iz ugla mladih” - rekla je sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović.

Volonteri Crvenog krsta tokom niza godina osnovcima škole “Bubanjski heroji” održali su brojne radionice čiji je cilj da se smanji nasilje među decom i mladima, razvije tolerancija i podstakne uvažavanja kulturoloških razlika, kao i prevencija bolesti zavisnosti.

“To je jedan od najboljih načina na koji deca uče i pamte neke važne poruke koje mi njima šaljemo” - ocenila je direktorka OŠ “Bubanjski heroji” Verica Radenković.

Crveni krst Niš je najstarija humanitarna institucija u gradu, formiran je na inicijativu dr Vladana Đorđevića 19. januara 1878. godine, samo osam dana nakon oslobođenja Niša od Turaka.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>