CK Niš na maršu “Tragom logoraša”

19.02.2019

Ekipa prve pomoći Crvenog krsta Niš sa dva člana učestvovala je 11. i 12. Februara na maršu “Tragom logoraša-12. februar”, koji tradicionalno organizuje Savez izviđača grada Niša u znak sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu i proboj logoraša iz koncentracionog logora na Crvenom Krstu. Marš ruta bila je dugačka 25 kilometara, na relaciji Niš-Kamenica-Brenica-Hum, gde je bilo organizovano noćenje u prostorijama osnovne škole. Drugog dana, učesnici marša prisustvovali su komemoraciji u Logoru na Crvenom krstu u Nišu, gde je održan pomen žrtvama i položeni venci na mesto streljanja logoraša. Prisutnima su se, između ostalih, obratili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i jedini preživeli logoraš Vladimir Jovanović.

Grupa od 147 golorukih logoraša je 12. februara 1942. godine napala stražare i pokušala proboj iz logora. U tome je uspelo njih 105, a 42 su ostavila svoje živote na logorskim žicama. To je bilo prvo organizovano bekstvo iz nekog logora u porobljenoj Evropi.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>