Crveni krst na visini zadatka: Vežba "Srbija 2019"

29.06.2019

Krajem juna, od 25. do 27., je održana kompleksna međunarodna spasilačka vežba „Srbija 2019“. Nosioci aktivnosti su bili Sektor za vanredne situacije MUP Srbije, i Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije, odnosno Rusko-Srpski humanitarni centar. Pored spasilaca iz Srbije i Rusije, u vežbi su učestvovali i spasioci iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Jermenije (Rusko-jermenski humanitarni centar) i sa Kube.

Vežba se sastojala iz tri celine: 26. juna, Tehnološki akcident (Mašinska industrija Niš),  Požar u stambenoj zgradi (Studentski dom u izgradnji kod Elektronskog fakulteta) i 27. juna Požar i evakuacija preko vodene površine (Bovansko jezero).

Crveni krst je prvog dana učestvovao kroz realistički prikaz povreda i simulacije volontera, a drugog dana je Crveni krst pored simulanata, angažovao i svoje kapacitete, od Nacionalnog tima za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije, koji je za tu priliku na Bovansko jezero dopremio i odgovarajuću opremu, do jedinica za te namene iz organizacija Crvenog krsta iz Aleksinca, Sokobanje, Vladičinog Hana i Niša. Na samoj vežbi, Crveni krst je uspostavio prihvatni punkt, gde su posle evakuacije čamcima, ugroženi primljeni i pružena im je odgovarajuća pomoć i podrška.

Cilj vežbe je bio razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme i vazduhoplova.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>