Crveni krst Niš na vežbi "Sistem 2021"

08.11.2021

Crveni krst Niš pokazao je svoju spremnost i uvežbanost na operativno-taktičkoj vežbi subjekata i sistema zaštite i spasavanja „Sistem 2021". Na poligonima je učestvovalo 12 pripadnika jedinice za delovanje u nesrećama i 16 volontera markiranata. Ekipe Crvenog krsta prikazale su sposobnost da reaguju u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnološke nesreće - zbrinjavanje i evakuacija stanovništva iz ugroženog područja, prva pomoć povređenima, evidentiranje i trijaža, psihosocijalna podrška.

Vežba koja je održana u Nišu je uključivala spasavanje građana iz objekta koji se urušio u zemljotresu, evakuaciju putnika iz aviona koji je sleteo van piste i gašenje požara na aerodromu i skladištu nafte, preventivnu evakuaciju radnika u Radnoj zoni „Sever“, uzbunjivanje stanovništva, zaustavljanje curenja opasnog gasa.

Vežba je izvedena ukupno na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština na teritoriji Republike Srbije uz učešće oko 8.000 pripadnika vojske, MUP-a, Crvenog krsta, Vatrogasnog saveza Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>