CRVENI KRST NIŠ SLAVI 144. ROĐENDAN

19.01.2022

Svečanom sednicom Upravnog odbora, Crveni krst Niš obeležava 144 godine od osnivanja. Crveni krst Niš je za svoje zasluge dva puta dobio najveće priznanje Grada Niša, Nagradu 11.januar (1995. i 2008. godine), kao i Zahvalicu Grada 2019. godine za angažovanje u evakuaciji stanovnika sela Jasenovik i brojna druga priznanja.

ISTORIJAT CRVENOG KRSTA NIŠ

Crveni krst Niš osnovan je 19. januara 1878 .godine, osam dana po oslobodjenju Niša od Turaka, na inicijativu doktora Vladana Đorđevića, tada načelnika Saniteta srpske vrhovne komande i člana Glavnog odbora srpskog Crvenog krsta. Prvi zadatak Pododbora Crvenog krsta u Nišu bio je da osposobe bolnicu, u čemu su pomagali prvi volonteri ove organizacije.

Niški Crveni krst učestvovao je u otvaranju brojnih preteča današnjih ustanova zdravstvene i socijalne zaštite – 1902. otvoren je Sirotinjski dom za zbrinjavanje starih i napuštene dece.

Na pojavu kolere 1913. i 1914.godine niški Crveni krst je formirao posebnu koleričnu bolnicu u kojoj su radili isključivo dobrovoljci, saradnici Crvenog krsta.

Između dva svetska rata Crveni krst u Nišu je ukazivao pomoć siromašnoj deci, ratnoj siročadi, udovicama i invalidima rata. A 1937. godine osnovao je Sanitetsku auto-stanicu sa jedanaest automobila za prevoz bolesnika, preteču Hitne medicinske pomoći.

Crveni krst Niš pomagao je stanovništvu i tokom Drugog svetskog rata, a u novoj Jugoslaviji radio je na otklanjanju posledica ratnih razaranja. Tokom 1952. godine otvorio je Dom za gluvonemu decu, koji je kasnije prerastao u Specijalnu školu.

Od 1953. godine Crveni krst se aktivno uključuje u akciju dobrovoljnih davaoca krvi, kao propagator i organizator.

Tokom raspada Jugoslavije, Crveni krst je radio na zbrinjavanju reka izbeglica i pomoći socijalno ugroženim stanovnicima.

Pandemija korona virusa donela je nove izazove. Crveni krst Niš ima značajnu ulogu u pomaganju stanovništvu, naročito izraženu tokom perioda vanrednog stanja, kada su ekipe Crvenog krsta dostavljale hranu i druge neophodne stvari na kućne adrese sugrađana.

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>