Crveni krst pomogao evakuaciju i zbrinjavanje stanovnika Jasenovika

30.01.2019

Stanovnici naselja Jasenovik uspešno su evakuisani i vraćeni kućama nakon što je otklonjena opasnost od curenja amonijaka iz dve cisterne koje su se prevrnule na pruzi Niš – Prahovo u blizini ovog sela. Prilikom ove železničke nezgode nije došlo do curenja opasnih materija, ali je Gradski štab za vanredne situacije, kako bi nadležne službe mogle bezbedno da uklone opasni teret, naredio evakuaciju stanovništva i domaćih životinja.

Predstavnici Crvenog krsta Niš učestvovali su u radu Gradskog štaba za vanredne situacije, kojim je rukovodio gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Timovi Crvenog krsta bili su angažovani tokom evakuacije, prihvata i boravka stanovništva u prihvatnim centrima.

U ovoj akciji učestvovali su Grad Niš, MUP Srbije, Sektor za vanredne situacije MUP, Hitna pomoć, Civilna zaštita, JKP Medijana, JP Železnice Srbije, JP Pčelica, Gerontološki centar, Regionalni centar za razvoj obrazovanja i Crveni krst Niš, sa 14 volontera i četvoro zaposlenih.

Naselje Jasenovik ima ukupno 109 porodica sa 330 meštana, a zbrinjavanje je bilo potrebno za 95 stanovnika. Crveni krst Niš bio je zadužen za prihvat, evidenciju i psihosocijalnu podršku osoba koje su bile evakuisane i smeštene u prostor Gerontološkog centra u Nišu i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Akcija uklanjanja opasnosti od prevrnutih cisterni uspešno je okončana 27. januara u večernjim časovima, kada su svi stanovnici Jasenovika bezbedno vraćeni svojim kućama.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>