Dan borbe protiv side - ”saznaj svoj status”

01.12.2018

Crveni krst Niš je Svetski dan borbe protiv side obeležio uličnom akcijom 1. decembra 2018. godine i predavanjima za učenike Specijalne škole Bubanj, koja su organizovana u prostorijama odmarališta Crvenog krsta “Gaj” u Divljani.

Pripremljen je i test znanja, kako bi se proverilo znanje o ovoj bolesti, načinu prenošenja i načinu zaštite od infekcije.

U Srbiji trenutno ima 3.500 osoba zaraženih virusom HIV-a, a čak trećina ni ne zna da je inficirana jer nema zdravstvenih problema, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dan borbe protiv side obeležava se 30. put i pruža priliku da predstavnici Vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite. Ovogodišnja kampanja realizuje se pod sloganom „SAZNAJ SVOJ STATUS” što je bio i slogan Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitis.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>