Druženje volontera Crvenog krsta Niš sa migrantima u Divljani

15.03.2017

 U privremenom centru za smeštaj migranata u dečijem odmaralištu Divljana volonteri Crvenog krsta Niš održali su radionicu sa najmlađim migrantima. Volonteri su zajedno sa mališanima koji su tu našli utočište crtali, pevali, igrali različite društvene igre. Iako je planirano da radionica obuhvati sam rad i druženje sa decom, priključili su se i njihovi roditelji, koji su iskazali zadovoljstvo zbog komunikacije sa domaćim stanovništvom. Ovo je bilo potpuno novo iskustvo i za volontere Crvenog krsta.

"Bio je ovo jedno divno iskustvo. Vrlo lepo su nas dočekali i nisam verovala da tako lako možemo da sarađujemo, bez obzira na barijere za koje sam mislila da postoje. Deca su bila prijatna, zajedno smo crtali, pevali pesmice, družili se i upoznavali. Zapamtila su čak i moje ime. Volela bih da se ponovo sretnemo!" – rekla je jedna od volonterki.

Volonteri kažu da jezičke i kulturološke razlike nisu predstavljale nikakvu barijeru  i da su se veoma lako organizovali i družili.

"Zaista jedinstveno iskustvo koje je razbilo sve predrasude! Kada živite u Srbiji često se susrećete sa svakojakim stavovima po pitanju drugih naroda ali ovakvi susreti pokazuju koliko ti stavovi umeju da budu neopravdani. Jedno divno popodnevno druženje sa decom, koje bih voleo da se ponovi." – kažu volonteri.

Prvi migranti u Divljanu su stigli 31. decembra i tamo su zbrinute uglavnom porodice sa decom. Dečije odmaralište u kome su smešteni migranti nalazi se u blizini odmarališta “Gaj” Crvenog krsta Niš, gde se već tradicionalno organizuju seminari, radionice, realizuju različiti programi Crvenog krsta Niš, a svake godine deca iz socijalno ugroženih porodica provode deo letnjeg raspusta.

 

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>