Izložba humanitarnih fotografija u godini jubileja Crvenog krsta

23.04.2018

U organizaciji Crvenog krsta u Nišu danas je holu niškog Univerziteta otvorena izložba humanitarnih fotografija čiji je autor italijansko-sirijski fotograf Ibrahim Mala.  Izložba fotografija koje prikazuju stradanje sirijskog naroda,  njegove seobe i migracije tokom 2014. i 2015. godine i angažovanje Crvenog krsta i Crvenog polumeseca na tom području, organizovana je u okviru obeležavanja 140 godina postojanja Crvenog krsta u Nišu. 

Otvarajući izložbu Mala je kazao da mu je drago da ljudima u Srbiji može iz ugla Crvenog krsta da prenese poruku o Siriji i tragediji koju preživljava ta zemlja.  On je reako da su fotografije nastale uglavnom u Siriji, ali ima i onih koje su nastale u zemljama duž balkanske migrantske rute.  Predsednica Upravnog odbora Crvenog krsta Radica Nikolić kazala je da fotografije pokazuju seobe i migracije, odnosno ljudske strahote i bude u ljudima želju da pomognu nesrećnima.  Ona je podsetila da je u okviru obeležavanja 140 godina postojanja Crvenog krsta u Nišu ta humanitarna organizacija organizovala istorijski čas i stalnu postavku fotografija o Crvenom krstu u logoru „12. februar“.  Prema njenim rečima, generalna proslava jubileja biće održana 10. maja. 

Ibrahim Mala je delegat Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i dobitnik sedam medjunarodnih nagrada za fotografiju.  Radio je sa Sirijskim Crvenim polumesecom na početku konflikta u Siriji i njegove fotografije su bile prve koje su dokumentovale humanitarne aktivnosti Sirijskog Crvenog polumeseca u vreme sukoba. Otvaranju izložbe su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradske većnice Tijana Đorđević Ilić i Jelena Mitrovski, predstavnici Vojske Srbije, Vojne bolnice Niš, volonteri Crvenog krsta i učesnici Škole humanitarne fotografije koja je održana u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>