Međunarodna škola humanitarne fotografije

26.10.2017

Kao što smo već najavili, Crveni krst Niš je prošle nedelje, od 23. do 25. oktobra, imao čast da bude domaćin i suorganizator početka rada međunarodne škole humanitarne fotografije u našem odmaralištu „Gaj“, u Divljani.

Sirijsko-italijanski profesionalni fotograf, Ibrahim Mala (Ibrahim Malla), je pored teoretskih predavanja o fotografiji, preneo svoja iskustva humanitarnog fotografa koji je, kroz svoj objektiv, bio svedok tragičnih dešavanja na bliskom istoku, naročito u toku građanskog rata u Siriji. Obuka se odnosila na ponašanje fotografa Crvenog krsta/polumeseca na terenu,  brigu o bezbednosti fotografa i njegovog tima, preko zaštite dostojanstva unesrećenih na fotografijama, do specifičnosti koje razlikuju humanitarnu fotografiju od reporterske, ili bilo koje druge vrste fotografije.

Polaznici su imali jedinstvenu priliku, da iz prve ruke, vide predavačeve najznačajnije radove, ali i da čuju priče koje su iza njih, kako su, kada i gde nastale fotografije koje su kasnije preneli, pored internet prezentacija i časopisa unutar Pokreta Crvenog krsta, i najpoznatiji svetski mediji. Takođe, i kako su pojedine fotografije neposredno dovele do donacija pomoći koje se mere milionima evra.

Iz Crvenog krsta Srbije, obuci su prisustvovali zaposleni i volonteri iz organizacija Crvenog krsta iz Surčina, Palilule, Mionice i Paraćina, a region jugoistočne Srbije su predstavljali Svrljig, Vladičin Han, Surdulica, Niška Banja i Niš. Međunarodni karakter škole su obezbedili zaposleni i volonteri Crvenog krsta Crne Gore, kao i Crvenog krsta grada Mostara, na čemu im se posebno zahvaljujemo.

Nadamo se da je ovo samo početak rada škole, i da ćemo u sledećem periodu češće da imamo mogućnost da ugostimo Ibrahima, i polaznike obuke iz Srbije i inostranstva.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>