Međunarodni dan nestalih 2019

30.08.2019

Uoči Međunarodnog dana nestalih, 30. agusta, predstavnici Crvenog krsta Niš obišli su više porodica čiji se članovi vode kao lica nestala na Kosovu i Metohiji. Između ostalih, razgovarali su sa Vericom Saletović iz kosovskog sela Štimlje, koja je juna 1999. sa delom porodice prebegla u Niš. Roditelji su joj ubijeni, a suprug i zet nestali. Njena jedina želja je da sazna nešto više o njihovoj sudbini. 

Prema poslednjim podacima, nakon sukoba devedesetih, region još traga za više od 10.000 osoba, od toga je oko 1.600 osoba sa teritorije Kosova i Metohije. U Nišu ima pedesetak porodica interno raseljenih sa KiM, čiji se članovi i dalje vode kao nestali.

“Treba se setiti njih posebno kada su neki značajniji datumi, da znaju da nisu sami. Mi ih nismo zaboravili niti patnju kroz koju prolaze svih tih godina. Obišli smo neke porodice, razgovarali sa njima, želimo da uradimo socijalne karte i pomognemo koliko smo u mogućnosti” - rekla je koordinaror Programa promocije humanih vrednosti Crvenog krsta Niš, psiholog Aleksandra Savić.

27. avgusta održan je sastanak predstavnika Crvenog krsta Niš I niške kancelarije Udruženja porodica nestalih lica, ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji, kako bi se dogovorila dalja saradnja sa Crvenim krstom.

Međunarodni dan nestalih obeležava se svakog 30. avgusta zbog sećanja na nestale osobe i ukazivanja na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>