Međunarodni dan nestalih 2021

30.08.2021

Međunarodni dan nestalih, dan kada se svi zajedno sećamo nestalih osoba, kada pozivamo na solidarnost sa članovima njihovih porodica i pravo porodica da znaju sudbinu svojih voljenih nestalih u sukobima, obeležava se u celom svetu svake godine 30. avgusta.

Komemorativna konferencija za štampu biće održana u ponedeljak, 30. avgusta 2021. godine u Skupštini grada Beograda sa početkom u 12 časova uz obraćanje gospodina Duška Čelića, predsednika Koordinacije srpskih udruženja nestalih, ubijenih i poginulih lica, gospođe Jelene Stijačić, šefice Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, gospodina Ljubomira Miladinovića, generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije i gospodina Veljka Odalovića, predsednika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Nakon Konferencije za štampu, svi prisutni gosti i članovi porodica nestalih prošetaće do spomenika posvećenom svim nestalim licima u sukobima od 1991. do 2000. godine u parku Tašmajdan i položiti venac i cveće.

 

Crveni krst Niš je, akcijom podele edukativnog materijala, obeležio Međunarodni dan nestalih lica, koji neguje sećanje na žrtve prislinog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovečnosti. Ovaj dan je i podsećanje da je rasvetljavanje sudbine nestalih lica civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i društvu u celini.

Tim povodom, sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović, učestvovala je u obeležavanju Međunarodnog dana nestalih lica u Gradskoj kući u Nišu.

Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa područja bivše

Jugoslavije upozorile su da porodice 9.969 nasilno otetih ljudi još uvek žive u neizvesnosti, čekajući da saznaju istinu o sudbini svojih nestalih voljenih članova porodica. Jedna trećina od ukupnog broja nestalih, su srpske žrtve sa područja bivše Jugoslavije.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>