Monografija - 140 godina Crvenog krsta Niš

10.05.2018

U prepunoj sali Oficirskog doma u Nišu promovisana je monografija o 140 godina dugoj istoriji Crvenog krsta Niš. Monografiju je priredio dugogodišnji sekretar ove organizacije Stojan Prokopović.

 

“Misija Crvenog krsta je pomoći ljudima u nevolji. Trudili smo se da pomognemo u svakoj nevolji, a nevolja je uvek bilo – ratova, poplava, požara, siromaštva. Skupljao sam građu od trenutka kada sam došao u Crveni krst pre dvadesetak godina. Pomagala mi je i knjiga pok. istoričara Đorđa Stamenkovića, da se brže snalazim u tom lavirintu dokumentacije. Kada sam otišao u penziju intenzivno sam pisao, ali nisam ni slutio koliko će to biti obiman posao” - rekao je Stojan Prokopović.

 

Crveni krst Niš najstarija je institucija u Nišu. Formiran je 1878. godine, samo osam dana nakon oslobođenja grada od Turaka, na inicijativu doktora Vladana Đorđevića, načelnika saniteta Srpske vrhovne komande i člana Glavnog odbora Srpskog društva Crvenog krsta.

Za 140 godina postojanja ove humanitarne organizacije, volonteri Crvenog krsta Niša bili su uz građane tokom ratova, poplava, pomagali siromašnima i svima kojima je pomoć bila potrebna.

 

“Drago mi je što smo uspeli da iz zaborava istrgnemo tekst Đorđa Stamenkovića, da ga prilagodimo današnjem i vremenu koje dolazi. Važno je što generacijama koje dolaze ostaje i Stojanovo svedočenje. Monografija je otvorila mnogo priča. Javljaju se ljudi koji donose nova svedočanstva o proteklom vremenu, predmete i dokumentaciju koja nije pohranjena u muzeju, niti u arhivu” - rekao je recenzent monogafije Dragan Milošević, koji je i sam radio u Crvenom krstu.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>