NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA 2021

01.02.2021

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, u Crvenom krstu Niš održana je tribina o povećanom riziku od infekcije COVID-19 kod pušača, uticaja pušenja na težinu kliničke slike COVID-19 i značaju prestanka pušenja. Nakon toga u uličnoj akciji podeljen je promotivni materijal u cilju ukazivanja na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izlaganja duvanskom dimu, kao i isticanja značaja upražnjavanja zdravih stilova života. Ove godine se u Srbiji 31. januar obeležava pod sloganom „365 DANA BEZ DUVANA“. Treba podsetiti na to da upotreba duvana i duvanskih proizvoda povećava rizik obolevanja od bolesti disajnih puteva, malignih bolesti i predstavlja drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti. Pušenje i upotreba duvana negativno deluju na imuni sistem, što otežava sposobnost organizma da se brani od infekcije, pa se iz tih razloga pušači mogu smatrati posebno osetljivom grupom stanovništva kada je u pitanju COVID -19, oboljenje izazvano novim korona virusom SARS-CoV-2.

U svetu svake godine usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu prevremeno umire osam miliona ljudi. U Srbiji najmanje 15.000 ljudi godišnje umre od posledice upotrebe duvana. Najnoviji rezultati istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, pokazuju da je 2020. godine pušilo 36% punoletnih stanovnika Srbije.

Shodno tome Institut za javno zdravlje Srbije podseća da je prestanak pušenja jedan od najznačajnih koraka koji pušači mogu preduzeti u cilju poboljšanja zdravlja.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>