Narodne kuhinje za 37.000 socijalno ugroženih

30.04.2017

U 2017. godini kroz program narodne kuhinje u Srbiji će topli obrok dobijati 37.000 ljudi, a nove kuhinje počeće da rade u Koceljevi i Preševu, najavila je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović. U ta dva mesta su lokalne samouprave našle mogućnost da podrže pokrivanje troškova rada kuhinje, što je preduslov za njihov rad.

Crveni krst Srbije očekuje da Ministarstvo rada stavi na raspolaganje deset osnovnih artikala hrane. Nabavka je u toku.

- "Tih 10 osnovnih artikala hrane će biti na raspolaganju i Crvenom krstu u Nišu za pripremu toplih obroka u narodnim kuhinjama, što je veoma važno jer je za oko 70% korisnika to jedini obrok dnevno. Na žalost, ovakva vrsta potrebe postojaće i u narednim godinama, zato je odgovorno od Vlade Srbije i lokalnih samouprava to što ne zatvaraju oči već pomažu da socijalno najugroženije lokalno stanovništvo dobije kvalitetan topli obrok koji ima odgovarajuću nutricionističku vrednost" - rekla je Milenović.

Time će se, kako kaže, održati njihov zdravstveni status do momenta kada se materijalne prilike za njih budu popravile i budu u mogućnosti da sami pripremaju kvalitetnu hranu.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović je u Nišu prisustvovala obeležavanju pete godišnjice postojanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Na pokaznoj vežbi koja je tim povodom organizovana učestvovao je i Crveni krst Niš.

 

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>