Obeležavanje svetskog dana borbe protiv AIDS-a

01.12.2021

            Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a volonterka Isidora Petrović je  održala predavanje za 20 volontera Crvenog krsta Niš. Prisutnima je predočena razlika između HIV infekcije i AIDS-a, zatim kako se HIV infekcija može a kako  ne može preneti, kao i na koje se načine možemo zaštititi.

            1.decembar se ove godine 33. put obeležava u svetu. Prema procenama UNAIDS-a pandemija uzrokovana HIV-om je do kraja 2020.godine odnela više od 36 miliona života, dok je više od 79 miliona ljudi bilo inficirano.

            Ovogodišnja Kampanja u Republici Srbiji obeležava se pod sloganom: “Nejednakost. AIDS. Pandemije. Da stavimo tačku.” Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “ Dr Milan Jovanović Batut” od početka pandemije, 1985.godine, pa zaključno sa 20.novembrom 2021.godine, u Republici Srbiji je registrovano 4317 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 2104 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1179 osoba inficiranih HIV-om umrlo u period januar-novembar 2021.godine.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>