Obeležen međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

16.06.2021

U prostorijama Crvenog krsta Niš je povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, održana radionica za volontere Crvenog krsta. Radionicu je vodila diplomirani sociolog Jelena Stojković. Kako bi se skrenula pažnja građana na problem sa kojim se suočava deo starije populacije, organizovana je i ulična akcija podele promotivno-edukativnog materijala.

Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006. godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA). U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu i u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Ovogodišnja tema je „PRISTUP PRAVDI“ i služi kao podsetnik na važnost zadovoljavanja potreba starijih osoba u slučaju da potraže pomoć i podršku. Starije osobe koje su se suočile sa situacijama nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja često se suočavaju sa višestrukim preprekama u pristupu pravdi kao što su pitanja pristupačnosti, prilagođavanja potrebama starijih osoba, prekomernih kašnjenja i zaostataka u sudskim procesima, uticaja digitalizacije, kulturnih normi, rodne pristrasnosti, diskriminacije koje su često ukorenjene u javnim politikama, normama i u praksi.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>