Obeležen međunarodni dan starih

02.10.2021

Crveni krst Niš je, zajedno sa Gradskom organizacijom penzionera - Pokret trećeg doba Niš, obeležio Međunarodni dan starih.

Akcija je organizovana u sali Simfonijskog orkestra, a volonteri Crvenog krsta su na štandu delili promotivni materijal vezan za preporuke za zdravo starenje, prevenciju nasilja nad starima i Program brige o starima koji realizuje organizacija Crvenog krsta.

Takođe, akcija je usmerena na podizanje svesti starijih građana o važnosti digitalnog uključivanja starijih osoba i značaju digitalne pismenosti.

Povodom Međunarodnog dana starih organizovano je onlajn predavanje za volontere Crvenog krsta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine donela je rezoluciju 45/106 kojom se 1. oktobra obeležava Međunarodni dan starijih osoba, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Međunarodni dan starijih osoba u Srbiji se obeležava od 1992. godine.

Grad Niš ima 65.000 penzionera i više hiljada starijih osoba koji nisu penzioneri što iznosi oko 80.000 osoba starijih od 65 godina.

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>