Obeležen svetski dan borbe protiv nasilja nad starima

17.06.2019

Crveni krst Niš obeležio je Svetski dan borbe protiv nasilja nad starim osobama, 15. jun, akcijom podele flajera kojom se ukazuje na ovaj sve veći problem.  Stručnjaci upozoravaju  da je poslednjih godina broj nasilja nad starijim osobama u porastu i da se najčešće se događa u krugu porodice. Različiti su tipovi nasilja, od fizičkog, psihičkog, seksualnog do finansijskog nasilja i zanemarivanja - uskraćivanje davanja namirnica, čiste  odeće, zdravstvene zaštite. Upravo zato, Crveni krst ukazuje na probleme diskriminacije starijih osoba, kao i na neophodnost brige o starima.

Ujedinjene nacije su 2011. godine ukazale da je zlostavljanje starijih osoba kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava i zdravstveni i socijalni problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice. Odlučeno je da 15. jun u kalendaru Ujedinjenih nacija bude označen kao Dan borbe potiv nasilja nad starijim osobama i Srbija, kao i sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, obeležava ovaj datum.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>