Obeležen svetski dan borbe protiv side 2022

02.12.2022

Predavanjem u Medicinskoj školi „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu, Crveni krst Niš obeležio je 1. decembar – Svetski dan borbe protiv side. Predavanje je održala volonterka CK Niš Minja Lazarević.

Procenjuje se da je od 1981. godine više od 40 miliona ljudi širom sveta umrlo od AIDS-a a da 37 miliona živi sa HIV-om što ga čini jednim od največih globalnih problema javnog zdravlja. Uprkos postignutom napretku u lečenju, epidemija AIDS-a i dalje odnosi oko 2 miliona života svake godine. Inicijativa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut”je da se ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji obeleži pod sloganom: “IZJEDNAČIMO" (Equalize). Kampanja ima za cilj smanjenje diskriminacije i stigmatizacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om ali i smanjivanje nejednakosti na globalnom nivou u smislu usluga koje se pružaju osobama koje pripadaju ovoj marginalizovanoj grupi.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>