Obeležen svetski dan borbe protiv side

02.12.2019

Edukativnim predavanjima i uličnim akcijama Crveni krst Niš obeležio je Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS. Ovogodišnje aktivnosti se sprovode pod sloganom „Saznaj svoj status“. Kampanja se u Republici Srbiji vodi pod nazivom „Društvo doprinosi napretku”.

Za učenike Pravno-poslovne škole je 29. novembra održano predavanje o HIV/AIDS, načinima prenošenja i merama zaštite i prevencije, načinima za smanjenje stigme i diskriminacije prema HIV+ i obolelim osobama.

Na sam Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS 1. decembra održana je ulična manifestacija – sa štanda na Trgu Stevana Sremca volonteri su delili edukativni materijal i crvene vrpce koje su postale prepoznatljiv simbol borbe protiv HIV/AIDS i znak solidarnosti sa zaraženim i obolelim osobama. U akciji je učestvovala i organizacija studenata sa Medicinskog fakulteta-IFMSA, Organizacija studenata farmacije Niša, Dom Zdravlja –Centar za prevenciju zdravlja. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2019. godine, u Republici Srbiji je registrovano 4027 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 2022 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1150 osoba umrlo od AIDS-a, a još 121 osoba inficirana HIV-om je umrla od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom. Kao i ranijih godina i ove godine seksualni put prenosa je dominantan (89% svih slučajeva registrovanih tokom 2019. godine).

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>