Obeležen svetski dan borbe protiv trgovine ljudima 2019

02.08.2019

Crveni krst Niš je 30. jul  - Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima obeležio  uličnom akcijom podele materijala Crvenog krsta koji upozorava na činjenicu da je ovaj problem veoma prisutan i u Srbiji i da žrtva može biti svako. Među volonterima koji su učestvovali u akciji bilo je i troje koji su završili  obuku za edukatore u programu borbe protiv trafikinga.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 30. jula 2013. godine, u okviru rezolucije „Poboljšanje  koordinacije napora protiv trgovine ljudima”, u kontekstu podizanja svesti o situaciji u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima i u cilju promocije njihovih prava.

Crveni krst Srbije je aktivno uključen u nastojanje da se spreči i olakša ljudska patnja, a samo zajedničkom i sveobuhvatnom kontinuiranom aktivnošću svih institucija i društveno odgovornih organizacija može da se stane na put ovom ozbiljnom problemu.

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti, zajedno sa trgovinom narkoticima, oružjem i pranjem novca.

Trgovina ljudima je krivično delo koje obuhvata vrbovanje, prevoženje, prebacivanje, predaju, prodaju, kupovinu, posredovanje u prodaji, skrivanje i držanje lica. Trgovci ljudima mogu biti i muškarci i žene, a MUP Srbije upozorava da su to najčešće osobe bliske žrtvama.

Najčešće žrtve trgovine ljudima su mlade devojke i žene, siromašne i nezaposlene osobe, osobe sa malo životnog iskustva, deca, fizički i drugi radnici.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>