Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

24.03.2017

Volonteri Crvenog krsta Niš su, na Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, obišli punktove Narodne kuhinje. Na više lokacija na teritoriji grada svakodnevno se u proseku distribuira kuvana hrana za 800 korisnika. Kontinuitet rada Narodne kuhinje obezbeđen je do kraja marta 2018. godine, a kapaciteti su spremni i za pripremu hiljadu obroka dnevno.

Inače, Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se u znak sećanja na 24. mart 1882. godine, kada je Robert Koh prvi put video uzročnika ove bolesti i to pod običnim mikroskopom. Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze. Od svih slučajeva zabeleženih u evropskom regionu 80% se nalazi u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Rumuniji.

Srbija je zemlja sa srednjom stopom oboljevanja i idemo ka tome da uskoro budemo zemlja sa niskom stopom oboljevanja.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>