ODRŽANA AKCIJA “BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU”

21.09.2018

U Danu mobilnosti Crveni krst Niš organizovao je akciju “Bezbednost dece u saobraćaju” u OŠ “Milan Rakić” Medoševac u isturenom odeljenju u Popovcu. Učenici prvog razreda su mogli da saznaju šta sve mogu da učine kako bi bili bezbedni u saobraćaju. Predavanje je obuhvatilo savete za ponašanje na putu od kuće do škole i obratno, savete za povećanje vidljivosti pešaka (označavanje odećom, rančevima, katadiopterima i fluo trakama). Predočeni su im i bezbedni načini kretanja (zebra, semafor, saobraćajni policajac u regulaciji saobraćaja, prelazak ulice u različitim situacijama na terenu, saobraćajni znaci za pešake) Takođe, najmlađi osnovci su upoznati sa tim kako bezbedno mogu da učestvuju u saobraćaju kao biciklisti. Predavanje je održao instruktor CK Srbije Ratomir Petković str. sar. CK Niš.

Nakon teorijskog dela, održan je i praktični. Prvaci su videli demonstraciju pogrešnog prelaska ulice na pešačkoj zebri – prikaz prelaska dva učenika kao i njihovo obaranje i povređivanje od strane nesavesnog vozača. Simulaciju su uradili volonteri CK Niš, članovi takmičarskih ekipa prve pomoći, što je kod učenika izazvalo veliko interesovanje. Učenici su se upoznali i sa sastavom spasilačkog ranca i svom opremom koju su u simulaciji pomoći povređenima koristili volonteri Crvenog krsta Niš. Najzainteresovaniji učenici dobili su ukrasne flastere.

Crveni krst Niš zahvaljuje rukovodstvu i zaposlenima u OŠ “Milan Rakić” koji su pomogli da se sprovede ova važna edukacija.

Inače, akcija “Bezbednost dece u saobraćaju” je tradicionalna akcija Crvenog krsta Srbije i program sprovodi više od 100 organizacija Crvenog krsta u našoj zemlji.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>