Oporavak pacijenata posle preležane Covid-19 infekcije

12.05.2021

Oporavak od Covid-19 infekcije kod blažih slučajeva traje oko 2 nedelje, a kod težih mesec i više dana. Zbog toga je važan brzi oporavak i povratak svakodnevnom načinu života. Razgovarali smo sa pulmologom, dr Goranom Jankovićem o post Covid oporavku.

Ako ste bili zaraženi, verovatno virus više nije u vašem telu, ali i dalje morate da budete oprezni u vezi sa intezitetom svakodnevnih, rutinskih poslova, kojima se bavite. Korona virus je mikrob koji može da nanese veliku štetu vašem organizmu. Ako ste imali srednju do tešku infekciju, moguće je da je virus oštetio vaše disajne puteve. Čaki i pacijenti, koji su preležali  blagi oblik kliničke slike Covid-19 infekcije, moraju biti na oprezu u post Covid fazi (faza posle preležane infekcije), jer simptomi tek kasnije mogu da isplivaju na površinu. Organizam postaje slab nakon što se toliko dana borio sa opasnim virusom. Vrlo verovatno ćete se osećati iscrpljeno i malaksalo, bezvoljno, što je sasvim prirodno. Posebno su pogođene osobe, obolele od hroničnih plućnih obolenja. Kod obolelih od hornične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), u uslovima Covid-19 pandemije, značajno je otežana dijagnoza, sprovođenje terapije i kontrola efekata ordinirane terapije. Primećen je visoki stepen anksioznosti, straha obolelih nastalog brutalnim talasima Covid-19 pandemije. Važila je zabrana kretanja za starije osobe te se, lečenje ove kategorije pacijenata, svodilo na iskustvo prilikom primene redovne terapije, bez mogućnosti za kontrolne preglede i praćenje efekata ordinirane terapije.

Odmarajte se

Većina doktora preporučuje da ostanete izolovani 14 dana, jer su studije pokazale  da se virus i dalje zadržava u vašem organizmu. Ako možete, uzmite odmor nakon oporavka. Spavajte dovoljno , jer se tada organizam brže oporavlja. Postepeno se vraćajte svojim svakodnevnim aktivnostima.

Uzimajte laganu hranu

Hrana pomaže bržem oporavku. Pravilna ishrana bogata proteinima, mesom, voćem i povrćem, pomoćićevam, da vratitesnagu za nekoliko dana. Jedite male porcije radi lakše probave, pijte dosta tečnosti, kako biste se redovno hidrirali.

 

Vežbajte

Vežbanje može da pomogne i ubrza oporavak. Vežbanjem se poboljšava cirkulacija krvi i dopremanje kiseonika. Na taj način se ubrzava detoksikacija organizma i poboljšava raspoloženje, što je veoma važno posle infekcije Covid-19. Ne forsirajte se, dovoljno je da 10 minuta dnevno vežbate ili da 30 minuta šetate tokom dana. Vežbajte dozirano i kontrolisano, umereno i primereno trenutnoj opštoj kondiciji. Vežbanje povećava vašu toleranciju na napor, jača mišiće, poboljšava disanje, smanjuje stres, vraća samopouzdanje, pa značajno doprinosi, brzoj integraciji u savremene životne i radne tokove.

Pazite na druge simptome

Covid može da ima dugoročne posledice po vaše zdravlje. Moguća su oštećenja plućne funkcije i srčane aktivnosti. Dakle, budite na oprezu. Ako  osetite stezanje u grudima, kratak dah, zamor, gusenje, ili slično, obavezno se javite svom lekaru.

Vitamini i suplementi

Savetujem primenu suplemenata, vitamin C, D, cink, propolis i N-acetilcistein (NAC). Dokazano je, za osobe koje su uzimale ove suplemente, da su bolovale od  lakše kliničke slike, te da su sa manje napora, prebolele simptome. NAC je mukolitik. Razređuje sekret i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma. Pored toga, još važnija njegova uloga je antioksidativno delovanje. Takođe je dokazana antivirusna efikasnost propolisa. Zato savetujem, PropoMucil® sa organskim medom 600, koji doprinosi smanjenju rizika od infekcija pluća, ima dokazanu antioksidativnu zaštitu, a pri većim dozama NAC 2x1200mg  kod Covid-19 infekcije, dovodi do porasta ćelijskog imunog odgovora. Moja je preporuka i nakon preležane Covid-19 infekcije, PropoMucil®sa organskim medom 2x600. Takodje, savetujem primenu propisanih vitamina i minerala bar još 3 meseca, kao i PropoMucil®sa organskim medom, kao proizvod koji ima antioksidativne i protivupalne sastojke – napominje dr Janković.

“Uzmite zdravlje u svoje ruke i uz pomoć svojih lekara, podržite sebe i druge u oporavku od COVID-19 infekcije i borbi protiv COVID-19 pandemije”.

 

AUTOR: Prim. dr. sci. med. Goran Janković, Pulmolog

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>