Otvorena izložba radova članova porodica nestalih

12.05.2023

 

 

U Oficirskom domu u Nišu otvorena je izložba radova članova porodica nestalih lica pod nazivom „NEIZBRISIV TRENUTAK U VREMENU“.

Izložba predstavlja završni deo projekta Međunarodnog komiteta Crvenog krsta - Regionalne delegacije u Beogradu i Crvenog krsta Niš pod nazivom „Pružanje psihološke i psihosocijalne podrške porodicama nestalih lica i memorijalizacija".

Oslikani satovi simbolizuju teško breme čekanja i svojom sadržajnošću i lepotom ilustruju vrednosti vezane za ljudsko dostojanstvo, identitet i sećanje.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović rekao je da se radi o veoma značajnom projektu kojim se pokušava velika tuga i patnja porodica ublaži, do saznavanja konačne sudbine njihovih bližnjih. Istakao je da su porodice bile veoma aktivne.

„Imali smo proces kojim smo na ljudski način prilazili porodicama i sticali njihovo poverenje da bismo njihove duše otvorili da bi nam na ovaj način kroz umetnički iskaz prikazali onu patnju, ono sećanje na one koji sada nisu sa nama“, rekao je Miladinović.

Miljana Mitrović sat je posvetila ocu Miloradu Popoviću o kojem nema nikavih informacija od kada je nestao 31. avgusta 1999. godine kada je išao da obiđe svoje roditelje.

„Od velikog je značaja kultura sećanja. Tema izložbe jesu pozitivna sećanja na nestala lica tako da je ova izložba od velikog značaja za nas“, ispričala je Miljana.

Biljana Zdravković iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli da se izložba realizuje – od porodica nestalih do partnera iz Crvenog krsta Niš, koji su uložili ogroman napor da bi izložba postala stvarnost.

Prisutnima se obratila i predsednica Crvenog krsta Niš Anita Petković koja je istakla da je sećanje važan deo procesa isceljenja.

U ime Grada Niša obratila se zamenica gradonačelnice Dušica Davidović koja je iskazala duboko poštovanje članovima porodicama nestalih koji su smogli snage da podele svoja sećanja na trenutke sa svojim najmilijima.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović naglasio je da se na prostoru bivše Jugoslavije još 9.800 vodi kao nestalo i da je najveći deo sa prostora Kosova i Metohije.

Projekat je realizovan i u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

Izložba u Oficirskom domu u Nišu traje do 17. maja.

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>