Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

01.12.2023

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, predavanje u Medicinskoj školi u Nišu održala je volonterka Crvenog krsta Niš Minja Lazarević.

Inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije 1985. godine, pa zaključno sa 27. novembrom 2022. godine, u Republici Srbiji su registrovane 4.524 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 2152 osobe obolele od AIDS-a, dok su 1192 osobe inficirane HIV-om umrle od AIDS-a. U periodu januar–novembar 2022. godine dijagnostikovane su 152 osobe inficirane HIV-om, za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine Seksualni put prenosa je dominantan, a među prijavljenim dijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama bilo je 18 puta više muškaraca u odnosu na žene.

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>