Povodom obeležavanja 15. juna, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad starijima

17.06.2024

Povodom obeležavanja 15. juna, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad starijima, u Crvenom krstu Niš održano je predavanje sa fokusom na to da je nasilje nad starijima problem od globalnog značaja, kako u sferi ljudskih prava tako i u sferi javnog zdravlja. Cilj je unapređenje zaštite prava, zdravlja i dobrobiti starijih osoba. Ravnopravnost i uživanje svih zagarantovanih ljudskih prava ne gube se starenjem i ova kampanja treba da podseti na to da su starije osobe značajan deo svakog društva sa neotuđivim pravom da budu zaštićene od nasilja svake vrste.

Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima se u svetu obeležava od 2006. godine, na inicijativu Međunarodne mreže za borbu protiv nasilja nad starijima (INPEA) a u Srbiji se od 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije obeležava u saradnji civilnog i javnog sektora. Od 2011. godine ovaj datum uvršćen je i zvanično u kalendar Ujedinjenih nacija.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>