Priznanja višestrukim davaocima krvi 2019

17.06.2019

Crveni krst Niš je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, obeležio podelom priznanja višestrukim davaocima, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Niš. Priznanja su dobili davaoci koji su dragocenu tečnost dali 50 i 75 puta.

Među onima koji su krv dali 75 i više puta je nekadašnji radnik Železnica Srbije, sada penzioner Zoran Nedeljković, koji je poručio mladim ljudima da dođu i daju krv, kako bi pomogli povređenima u saobraćajnim nesrećama ili onima kojima je potrebna operacija. Zoran kaže da je kao davalac obišao celu bivšu Jugoslaviju i da je ponosan što je na taj način pomagao drugima. Odlučan je da stigne do sto davanja.

Radmila Dimov je dobrovoljni davalac već 50 puta. Ponosna je na sebe i na Crveni krst koji, kako kaže, “ u ovom surovom svetu organizuje tako humane stvari”. Saznanje da je nekom pomogla i spasila život opisuje kao izuzetno. Prvi put krv je dala u četvrtom razredu gimnazije.

Svetski dan davalaca krvi ove godine je obeležen pod sloganom „Bezbedna krv za sve“. Sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović zahvalila je višestrukim davaocima krvi i volonterima Crvenog krsta koji učestvuju u motivaciji i samim akcijama. Kako kaže – sve polazi od porodice, jer dobrovoljni davaoci krvi želju da budu humani nose odatle. 

Zahvaljujući stalnim akcijama, Zavod za transfuziju krvi u Nišu nema problema sa zalihama, čak i u ovim vrelim danima. Doktor Zoran Anđelković, načelnik Službe za prikupljanje, testiranje i proizvodnju produkata od krvi u Zavodu za transfuziju krvi Niš kaže da je moguće da dođe do trenutnih nestašica, ali da se to prevazilazi dobrom organizacijom rada i letnjom akcijom. Ipak, navodi da stalno postoji potreba da se apeluje naročito na mlade generacije da daju krv, jer je to čin najveće ljudskosti.

 

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>