Projekat “Prva pomoć za decu”

15.11.2017

U prostorijama Crvenog krsta Srbije u Beogradu održan je pripremni sastanak za realizatore pilot projekta “Prva pomoć” za decu, u kojem učestvuju i četiri organizacije Crvenog krsta – iz Niša, Beograda (Savski Venac), Novog Sada i Kragujevca. Projekat se odnosi na obuku iz prve pomoći za decu predškolskog uzrasta, koja treba da se realizuje u četiri lokalne sredine. Crveni krst Srbije ranije je potpisao Memorandum o razumevanju o sprovodjenju pilot projekta “Prva pomoć” za decu, čiji je nosilac Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Protokolom je planirano da se projekat u Nišu realizuje u četiri vrtića i da obuhvati 150 mališana. Ciljevi ove edukacije su da deca steknu iskustvo i saznanja o situacijama kada je potrebno da ponude pomoć drugu/drugarici, razviju osećaj empatije i nauče da prepoznaju i razumeju potrebe svojih vršnjaka. U ovom periodu deca u vrtiću stiču znanja i veštine koje će im kasnije pomoći u usvajanju poztivnih obrazaca ponašanja. Iz tog razloga je optimano da se prva saznanja o prvoj pomoći i tome kako postupiti u slučaju nezgode (kod kuće, u parku, vrtiću, školi i slično) steknu upravo u ovom uzrastu.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>