Radionice na svetski dan bez duvanskog dima 2022

02.06.2022

Na Svetski dan bez duvanskog dima Crveni krst Niš organizovao je predavanje i radionicu “Jelenina priča”, kojima je prisustvovalo 18 učenika sedmog razreda iz Subotice. Predavanje i radionicu držali su volonteri CK Niš Aleksa Radosavljević i Vladan Đuknić.

Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se 31. maja kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja i pojačali napori koji bi rezultirali prestankom pušenja. Ovogodišnja poruka Svetske zdravstvene organizacije je „Duvan: Pretnja našoj životnoj sredini“.

Uzgoj, proizvodnja i upotreba duvana truju našu vodu, zemljište, plaže i gradske ulice hemikalijama, toksičnim otpadom, opušcima, uključujući mikroplastiku, i otpad od e-cigareta. Duvanska industrija doprinosi klimatskim promenama i smanjuje otpornost na klimu, rasipajući resurse i oštećujući ekosisteme. Uzgajanje duvana doprinosi krčenju šuma, posebno u zemljama u razvoju.

Smanjenje potrošnje duvana treba identifikovati kao ključnu polugu za postizanje svih ciljeva održivog razvoja, a ne samo onih koji su direktno povezani sa zdravljem.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>