Sastanak o novom zakonu o transfuzijskoj medicini

12.03.2018

U Nišavskom upravnom okrugu održan je sastanak o nedoumicama u vezi primene novog Zakona o transfuzijskoj medicini. Sastanku su prisustvovali načelnica okruga Dragana Sotirovski, predstavnici Zavoda za transfuziju krvi Niš, organizacija Crvenog krsta sa područja Nišavskog okruga i udruženja dobrovoljnih davalaca krvi. Jedno od ključnih pitanja bilo je mesto i uloga udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, u svetlu novog zakona koji uređuje tu oblast.

Davalaštvo krvi će po novom zakonu biti moguće samo u organizovanim akcijama u saradnji transfuzijske ustanove sa Crvenim krstom, po unapred određenom kalendaru. Uprkos promenama koje donosi  Zakon o transfuzijskoj medicini, čija puna primena počinje januara 2019. godine, i dalje je ključna ideja humanosti i svaki dobrovoljni davalac krvi je dragocen za funkcionisanje zdravstvenog sistema i očuvanje života i zdravlja građana.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>