Starenje i digitalna uključenost

08.11.2022

U okviru realizacije projekta "Zdravo starenje", oktobar mesec bio je posvećen aktivnostima koje se odnose na celoživotno učenje i upotrebu interneta - korišćenje portala i aplikacija poput eUprave, e-banking aplikacije, aplikacija za kupovinu u megamarketima koje donose razne povoljnosti i popuste.

Rezultati istraživanja koje je Crveni krst Srbije uradio u saradnji sa Institutom društvenih nauka pokazuju da stariji najčešće koriste internet za komunikaciju sa članovima porodice (viber ili Skype), posebno ako im deca žive u inostranstvu. Zatim sledi igranje šaha ili gledanje video sadržaja na internetu i čitanje vesti. Većina učesnika istraživanja, kojim je obuhvaćeno po 10 starijih osoba iz 29 opština u Srbiji, nije bila svesna portala eUprava i njegovih usluga a veoma mali broj ga je ikada koristio. Nijedan od ispitanika nikada nije koristio digitalnu aplikaciju Moj doktor da zakaže lekarski pregled niti samostalno koristio bilo koju e-banking aplikaciju.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>