Svetski dan Crvenog krsta

08.05.2017

Svečanom sednicоm UO Crvenog krsta Niš, počelo je obeležavanje 8. maja, Svetskog dana Crvenog krsta. Ovogodišnji moto je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je  „Svuda za svakoga – da li ste znali?“. 

Crveni krst Niš pomaže socijalno ugrožene. Tokom 2016. godine (od januara do  30. novembra) skuvano je 172.840 obroka za korisnike narodne kuhinje, a distribuirano 167.350. Kada je reč o Projektu viškova hrane, od 16.marta do 30. novembra obezbeđeno je 5.956 obroka.

Najugroženijim Nišlijama je 2016. godine ukupno podeljeno više do 760 paketa sa 166.930 kg hrane. Crveni krst je pomagao i porodicama čiji su stanovi izgoreli u požaru, i to - paketima hrane, toplim obrocima, dobili su i pomoć u nameštaju i preseljenju za 11 porodica.

Deca korisnika narodne kuhinje boravila su u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani. Od  29.06-31.08.2016. ukupno je boravilo osam grupa sa 372 korisnika iz 19 opština  centralne i jugoistočne Srbije

 

CRVENI KRST NIŠ je nezavisna humanitarna, dobrovoljna i neprofitna organizacija koja postoji već 139 godina.  U svom sastavu ima tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom i veliki broj  volontera. Zajedno, oni ostvaruju brojne aktivnosti: organizuju obuku iz prve pomoći, promovišu dobrovoljno davalaštvo krvi,  organizuju obuke i pokazne vežbe za delovanje u nesrećama, pomažu migrantima i promovišu humane vrednosti kroz projekte koje realizuju u školama i sa starijim osobama.

Cela ova nedelja posvećena je aktivnostima Crvenog krsta.

 

UTORAK, 9. MAJ –  Dečiji centar /Čair

          od 11 sati - Javni čas prve pomoći

SREDA, 10. MAJ – Gradska kuća

          9,30 - svečana sednica Gradskog štaba, uloga i mesto Crvenog krsta u vanrednim cituacijama, spremnost Pokreta Crvenog krsta sa prezentacijom

ČETVRTAK, 11. MAJ –  zgrada Crvenog krsta Niš, M.Obrenovića 39

          11,00 - podela nagrada pobednicima konkursa Crvenog krsta „Krv život znači“

                   -  priznanja za višestruke davaoce krvi

PETAK, 12. MAJ – podela garderobe svim učenicima i maturantima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „14.oktobar“,  škole sa domom učenika „Bubanj“ i Doma učenika srednjih škola

 

 

 

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>