TRIBINA O ŠTETNOSTI DUVANSKOG DIMA

29.05.2018

U susret Svetskom danu bez duvanskog dima, Crveni krst Niš organizovao je tribinu u prostorijam EU info centra u Nišu. Cilj tribine je da se skrene pažnja javnosti na problem upotrebe duvana i na rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana, posebno kod mlađe populacije. Upravo zato, tribini su prisustvovali nastavnici i učenici niških škola.

          “Naš cilj je da vidimo šta Crveni krst Niš i škole mogu da urade na prevenciji, jer je zdravstveno-preventivna delatnost i promocija zdravih stilova života jedno od naših javnih ovlašćenja”, rekla je novinarima sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović.

          Doktor Goran Janković iz Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Niš upozorio je da je problematika pušačke navike opštenacionalni problem i problem svih zdravstvenih nacionalnih politika, kako nerazvijenih i zemalja u razvoju, tako i razvijenih zemalja.

          “Mi u Srbiji moramo biti svesni da treba da usaglasimo mnoge zakone iz oblasti ekologije, a naročito zakone koji tretiraju problematiku pušačke navike. Čak i ako su zakonski propisi u jednom momentu doveli do toga da se prevalenca pušačke navike u Srbiji smanji, taj podatak ne prati podatke o zdravstvenom stanju, pogotovo kada se radi o plućnim bolestima”, kaže dr Janković.

          Svetska zdravstvena organizacija i njeni partneri svake godine 31. maja obeležavaju Svetski dan bez duvana, ističu zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojim se smanjuje upotreba duvana. Ove godine tema Svetskog dana bez duvana je „Duvan i bolesti srca i krvnih sudova“ a kampanja se obeležava pod sloganom “Duvan slama srca“.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>