Tribina povodom svetskog dana borbe protiv tuberkuloze

21.03.2018

U Crvenom krstu Niš održana je tribina povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze. Na tribini su učestvovali dr Goran Janković iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Niš, sekretar Sekretarijata za primarnu zdravstvenu zaštitu Đurica Spasić, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, predstavnici Crvenog krsta Niš i predstavnici medija.

Kako je rečeno, u Nišu je u prošloj godini registrovano 19, a u Srbiji ukupno 196 obolelih od tuberkuloze. Prema rečima epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića, za mali broj obolelih zaslužan je visok procenat vakcinisanih.

“Uspeli smo da vakcinacija ostane obavezna i onda kada su mnoge visoko razvijene zemlje to ukinule”, rekao je Tiodorović.

Ipak, dr Goran Janković upozorava da se danas sve više javlja atipični oblik bacila tuberkuloze. Bolest se teže leči, a lekari opšte prakse je teže prepoznaju.

Crveni krst Niš je obolelima od tuberkuloze podelio higijenske i pakete hrane, a u  saradnji sa Zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu, realizovaće program permanentnog praćenja oporavka obolelih.

“Crvenog krsta se trudi da osobama obolelim od tuberkuloze poboljša uslove života i time doprinese njihovom izlečenju”, izjavila je sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović.

Podsećanja radi, Crveni krst Niš je posle Drugog svetskog rata osnovao lečilište za decu obolelu od tuberkuloze, a obolelima pomaže i danas.

 Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se 24. marta u znak sećanja na 1882.godinu kada je dr Robert Koh objavio naučnoj zajednici da je otkrio uzrok tuberkuloze- bacil tuberkuloze.

Ovogodišnji slogan je „Obrati pažnju na tuberkulozu".

 

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>