U Crvenom krstu Niš je u četvrtak, 7. decembra, održan godišnji sastanak o davalaštvu krvi

08.12.2023

U Crvenom krstu Niš je u četvrtak, 7. decembra, održan godišnji sastanak o davalaštvu krvi sa Zavodom za transfuziju krvi Niš i organizacijama Crvenog krsta koje sarađuju sa ovom ovlašćenom transfuzijskom ustanovom. Predstavnici Zavoda za transfuziju krvi Niš su istakli da je ova godina najuspešnija godina po broju prikupljenih jedinica krvi u istoriji Zavoda od osnivanja, 1971. godine. Pohvalili su saradnju sa organizacijama Crvenog krsta i uručili zahvalnice organizacijama Crvenog krsta koje su ostvarile najbolji procenat u davanju krvi u odnosu na broj stanovnika kao i onima koje su pokazale najbolji trend u povećanju procenta davanja krvi u ovoj u odnosu na prethodnu godinu.

Zahvalnice su dobile organizacije Crvenog krsta Pirot, Babušnica, Despotovac, Knjaževac, Vranje za procenat davanja krvi prema broju stanovnika u odnosu na proteklu godinu a za najveće povećanje broja davanja u odnosu na prošlu godinu zahvalnice su dobili Crveni krst Niš, Leskovac, Doljevac, Bosilegrad, Kuršumlija, Medveđa, Žitorađa i Merošina.

Na sastanku su govorili generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, potpredsednik Crvenog krsta Srbije dr Milutin Mihajlović, dr Zoran Stanojković, direktor Zavoda za transfuziju krvi Niš, dr Slađan Stojanović, načelnik kolekcije Zavoda za transfuziju krvi Niš i Marija Čukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije. Sastanku je prisustovala i dr Tanja Mladenović, savetnica za transfuzijska pitanja Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Predstavljene su aktuelnosti u davalaštvu krvi, rezultati iz 2023. godine, publikacija „Vodič za edukaciju mladih volontera u dobrovoljnom davalaštvu krvi“ koju je pripremio Crveni krst Srbije i razgovaralo se o planovima za 2024. godinu.

Zavod za transfuziju krvi Nis

Crveni Krst Nis

Crveni krst Kursumlija

Crveni krst Leskovac

 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


 • Letnji kamp u Divljani 2024

  Crveni krst Niš je u periodu od 21. do 23.juna 2024. godine organizovao letnji kamp za volontere Crvenog krsta Babušnica, Crvenog krsta Doljevac, Crvenog krsta Prokuplje i Crvenog krsta Niš u odmaralištu „Gaj“ u Divljani.


Još vesti >>>