U okviru projekta, poseta Crvenom krstu u Nišu

06.04.2023

U okviru projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize Kovid-19 i budućih kriza“ koje finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kojim koordinira Crveni krst Srbije realizovana je poseta Crvenom krstu Niša. Crveni krst Niša je jedan od 30 centara koji na Zapadnom Balkanu koji sprovodi aktivnosti zdravog starenja.

Od početka projekta u okviru psihološke prve pomoći putem telefona bilo je preko 700 poziva starijih osoba i osoba sa invaliditetom. U skladu sa Dekadom zdravog starenja pored telefonske podrške 2022. godine počele su aktivnosti zdravog starenja koje uključuju 92 starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Grupe se okupljaju svake nedelje i pored edukacija o socijalnoj inkluziji, zdravoj ishrani, zdravstvenoj prevenciji, mentalnom zdravlju u program su uključene i fizičke aktivnosti. Važno je napomenuti da su članovi grupa aktivni vode računa o solidarnosti, rodnoj ravnopravnosti i značaju celoživotnog učenja, pa će tako u narednom period biti održan čas esperanta, ali i fudbala na kome će osnove prikazati starija žena koja je bila i član Ženske fudbalske reprezentacije Srbije.

Posetu su obavili stručni saradnici Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović i Milutin Vračević.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>