Volonteri Crvenog krsta na maršu „Tragom logoraša 2021“

19.02.2021

Volonteri Crvenog krsta Niš su i ove godine učestvovali u tradicionalnom maršu „Tragom logoraša“, zajedno sa članovima Saveza izviđača. Na taj način su po 60. put odali počast stradanju, hrabrosti i patriotizmu logoraša i obeležili 79. godišnjicu istorijskog bekstva zarobljenika iz koncentracionog logora na Crvenom krstu, jednog od najbrutalnijih u čitavoj Evrope.

Godišnjica proboja logora obeležena je u memorijalnom kompleksu „12.februar“, a vence su položili predstavnici Vojske Srbije, Policijska uprave Niš, Grada Niša, SUBNOR-a i drugih boračkih udruženja, kao i delegacija Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Parastos stradalim logorašima su održali sveštenici Eparhije niške.

12.februara 1942. godine u Nišu se dogodilo prvo organizovano bekstvo iz jednog nacističkog logora za vreme II svetskog rata. Grupa od 147 logoraša krenula je na put slobode, 105 njih je uspelo da pobegne ka Kameničkom visu i okolnim selima, dok su 42 logoraša su ostavila svoje živote na logorskim žicama. U ovom logoru smrti bilo je zatočeno više od 30.000 muškaraca, žena i dece, od kojih je 10.000 streljano na brdu Bubanj, a veliki broj interniran u druge nacističke logore na teritoriji Austrije, Nemačke, Poljske i Norveške.

 • Radionice za smanjenje digitalnog jaza

  U Crvenom krstu Niš održane su radionice sa starijim licima koje se realizuju u cilju smanjenja digitalnog jaza. Neke od tema su korišćenje e-uprave, aplikacije Moj doktor, pretraga lekova, online bankarstvo, drustvene mreže, korišćenje a…


 • Obeležen Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga 2024

  Uličnom akcijom podele edukativnog materijala, Crveni krst Niš obeležio je 26. jun - Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.


 • Okrugli sto o migrantima u Crvenom krstu Niš

  U Crvenom krstu Niš 26. juna održan je okrugli sto na temu „Poboljšanje položaja i inoviranje usluga namenjenih migrantima u lokalnoj zajednici i jačanje partnerske saradnje u pružanju podrške migrantima“.


 • Radionice za učesnike letnjeg kampa

  U sklopu letnjeg kampa koji je održan od 21. do 23. juna u odmaralištu Crvenog krsta Niš "Gaj" u Divljani, za učesnike su organizovane i radionice na temu prevencije trgovine ljudima.


Još vesti >>>